Kembara Qurban Kemboja 2017 : Tajaan Qurban

Terima kasih kepada semua penderma. Sasaran kempen telah tercapai.

Qurban Kemboja 2017

Qurban dari pengertian bahasa berasal dari kata qaruba-yaqrubu-qurbanan; bermaksud dekat atau mendekatkan diri, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah swt kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

2017 ini sekali lagi MVM dengan kerjasama Volunteering Trip Malaysia (VTM) akan menganjurkan program khas Kembara Qurban Kemboja sempena Aidiladha yang akan berlangsung pada 1-4 September 2017 ini. Kali ini kami menyasarkan keluarga asnaf di kawasan pedalaman Kemboja iaitu di Kampung Thnot, Wilayah Kratie.

Antara sebab utama kami memilih perkampungan ini adalah kerana kami dikhabarkan penduduk disini sudah 5 tahun tidak menerima daging qurban dalam kuantiti yang mencukupi. Biasanya, mereka hanya menerima Qurban 2-3 ekor lembu sahaja untuk diagihkan kepada semua penduduk Islam disitu yang berjumlah hampir 500 buah keluarga.

Tahun ini, kami mensasarkan sebanyak 15 ekor lembu untuk diqurbankan dan diagihkan kepada penduduk kampung ini nanti. In sha Allah.

Maklumat Tajaan:

  • Sasaran - 15 ekor
  • 1 bahagian - RM350
  • 1 ekor - 7 bahagian

Maklumat Lanjut

Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia

  • Tel: +603-8074 0434 / Yazid 013-588 2796

Jika anda tidak dapat membantu dalam wang ringgit, anda boleh bantu dengan “share” post ini. Semoga ramai yang dapat membantu dan sama-sama turut serta dalam kempen ini. Kami doakan Allah meletakkan setiap sen yang dihulurkan akan diberkati oleh-Nya. Insya Allah akan sama-sama kita tuai hasilnya di akhirat kelak. Amin.

Kembara Qurban Kemboja 2017 : Tajaan Qurban

Terima kasih kepada semua penderma. Sasaran kempen telah tercapai.