Sedekah Subuh

RM18,050 of RM30,000 raised
RM
Caj Transaksi Payment Gateway .
Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: RM20.00

SEDEKAH SUBUH 

Pembuka Pintu Rezeki

 

Kita diperbolehkan untuk bersedekah pada bila-bila masa sahaja, tetapi Rasulullah saw pernah bersabda tentang keutamaan bersedekah pada waktu subuh.

Waktu subuh memiliki banyak rahsia dan keutamaan. Oleh itu, ibadah-ibadah pada waktu tersebut sangat istimewa.

Secara khusus, banyak ayat di dalam Al-Qur’an menjelaskan mengenai hal ini, salah satunya, Allah bersumpah dengan waktu subuh dalam Surat At-Takwir ayat 18:

وَالصُّبْحِ اِذَا تَنَفَّسَۙ
“Dan demi subuh apabila fajarnya mulai menyingsing.”

 

Pada waktu subuh inilah kita dianjurkan memperbanyak aktiviti dan amalan yang dapat menambah keberkatan, salah satunya adalah sedekah subuh.

 

Rasulullah SAW bersabda bahwa barangsiapa yang bersedekah pada waktu subuh maka ia akan mendapatkan doa langsung dari malaikat.

 

قالَ رَسُول اللَّه ﷺ: مَا مِنْ يَوْمٍ يُصبِحُ العِبادُ فِيهِ إِلَّا مَلَكَانِ يَنْزِلانِ، فَيَقُولُ أَحَدُهُمَا: اللَّهُمَّ أَعْطِ مُنْفِقًا خَلَفًا، وَيَقُولُ الآخَرُ: اللَّهُمَّ أَعْطِ مُمْسِكًا تَلَفًا 
(متفقٌ عَلَيْهِ)

"Setiap awal pagi saat matahari terbit, Allah menurunkan dua malaikat ke bumi. Lalu salah satu berkata: ‘Ya Allah, berilah kurnia orang yang menginfakkan hartanya. Ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah.' Malaikat yang satu berkata: 'Ya Allah, binasakanlah orang-orang yang bakhil." (Muttafaq ‘Alaih)

Hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim tersebut menjelaskan bahwa ada dua malaikat yang turun dan berdoa setiap subuh.

Malaikat pertama berdoa, “Ya Allah, berikanlah ganti dan keberkahan bagi orang yang berinfak.”

Kemudian malaikat kedua berdoa, “Ya Allah, berikanlah kehancuran bagi orang yang pelit.”

 

Melalui hadis tersebut, kita dapat menyimpulkan bahwa sedekah yang kita lakukan selepas solat subuh, membuka kesempatan bagi kita untuk mendapatkan doa dari malaikat.

 

Jom sama-sama sedekah subuh, klik butang "Donate Now"

 

Atau ke akaun Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia berikut :

  • Maybank : 5648-0164-7699
  • Reference : Sedekah Subuh

 

Harapan kami

Apabila anda turut serta menyokong kempen tabung ini, anda telah membantu kami untuk mempunyai dana agar kami dapat menjalankan lebih banyak program kebajikan dan kemanusiaan untuk meringankan bebanan yang ditanggung oleh keluarga penerima bantuan yang memerlukan dalam dan luar negara.

Marilah sama-sama kita meningkatkan kualiti diri kita di sisi Allah SWT dengan memperbanyak bersedekah. Doakan agar sedekah ini menjadi saham kita diakhirat nanti.

Sedekah Subuh

RM18,050 of RM30,000 raised
RM
Caj Transaksi Payment Gateway .
Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: RM20.00